מרכז רעידות אדמה

עודכן: 27.12.2022

מרכז רעידות אדמה

מדינת ישראל "יושבת" על תת-לוח סיני, שגבולו המזרחי מתחכך עם לוח ערב ועובר לאורך בקע ים-המלח. התנועה היחסית בגבול לוחות זה היא שמאלית-אופקית, ומתרחשת בקצב של 4-5 מ"מ בשנה. זהו קצב איטי יחסית למקומות אחרים בעולם (למשל - עשירית מהקצב לאורך העתק סן-אנדראס בקליפורניה), אך מספיק גבוהה כדי לגרום לרעידות-אדמה בינוניות וגדולות. הרעידה ההרסנית האחרונה באיזורנו התרחשה ב1927 באיזור יריחו, וגרמה למותם של כ-400 איש ונזק רב. מאז רעידה זו חווה האיזור צמיחה דרמתית בגודל האוכלוסין והתשתיות, ולכן אנו חוששים.ות שרעידה דומה נוספת תגרום למספר גדול בהרבה של אבדות בנפש ורכוש. הנזק שגורמות רעידות-אדמה תלוי בעיקר באופי הרעידה (עוצמה, מיקום) ובחוזק המבנים והתשתיות, ומכאן החשיבות הרבה של יישום תקנים מתאימים לבניה, וחיזוק של מבנים קיימים.

 

המיקום, המועד והגודל של רעידות-אדמה אינם ברי-חיזוי, ולכן לא ניתן לספק התרעות קצרות מועד טרם התרחשותן של רעידות-אדמה. עם זאת, פרמטרים אלו ניתנים להערכה בזמן-אמת, כלומר תוך כדי התרחשות הרעידה. הערכה בזמן-אמת של מאפייני הרעידה מתבססת על הגלים הסייסמיים המוקדמים שהם חלשים יחסית, ומאפשרת מתן התרעה טרם הגעת הגלים ההרסניים. ההתרעה מאפשרת נקיטת פעולות ברמה האישית (תפישת מחסה) ונקיטת מספר פעולות אוטומטיות ברמה האירגונית והלאומית (למשל האטת רכבת מהירה, ניתוק קווי מתח גבוה וכו׳). במטרה למזער את מידת הנזק, החליטה מדינת ישראל ללכת בדרכן של מדינות מפותחות אחרות החשופות לסכנות סייסמיות, וליישם מערכת התרעה בפני רעידות-אדמה. חשוב להדגיש שההצלחה של מערכת כזו תלויה בראש ובראשונה ברמת הידע המקומי. כיום, המוסד האקדמי היחיד בארץ שמכשיר סייסמולוגים הוא אוניברסיטת תל-אביב בחוג למדעי כדור הארץ.

 

המחקר במעבדה לחקר רעידות-אדמה עוסק במגוון נושאים, ובכללם:

  • איפיון הופעת רעידות האדמה בהווה, בזמנים היסטוריים ובתקופות פרהיסטוריות

  • איפיון המקורות של רעידות האדמה בזמן אמת

  • סייסמולוגיה בזמן-אמת לצורך מתן התרעה מוקדמת

  • קינמטיקה ומכניקה של העתקים פעילים

  • אינטראקציה בין רעידות-אדמה

 

רעידות אדמה שקרו לפני הצבת הסייסמוגרפים המודרניים נחקרות על פי רישומיהן בסלעים, באתרים ארכיאולוגיים שנפגעו, ובעזרת היסטוריונים.ות שמפענחים עדויות כתובות מהעבר.

 

כדי לחקור את הרעידות העכשויות אנו פורשים.ות רשת של סייסמוגרפים בצפון ים-המלח. הרשת הזו תשמש בעיקר לניתור רעידות מקומיות ומיפוי העתקים פעילים. הנתונים הנרשמים בתחנות מועברים בזמן-אמת למעבדה, ומאוחסנים לאחר עיבוד ראשוני. ניתוח נתונים מעמיק ויסודי מאפשר איתור מדוייק של מוקדי הרעידות והאופן שבו כל רעידה מתפתחת.

 

לייצירת קשר, ניתן לפנות לשמוליק מרקו, אלון זיו והילל ווסט-בלוך.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>