מידע כללי ותחומי העיסוק של החוג

עודכן: 19.11.2024

מידע כללי

החוג לגאופיזיקה מקנה ידע והבנה של הרכב ומבנה כדור הארץ עם האטמוספירה שעוטפת אותו, אוצרות הטבע שבו ובמיוחד נפט, גז ומים, וכן על היווצרותו יחד עם הפלנטות כחלק ממערכת השמש. זהו החוג היחיד בארץ שבו יש תוכנית מקיפה של הכשרה בגאופיזיקה בה מודגש ההיבט הפיזיקלי של חקר כדור הארץ.

 

תוכנית הלימודים מגוונת וכוללת קורסי שטח, מעבדות שדה, סיורים ברחבי הארץ, התנסות במחקר, סמינרים ומעבדות מרתקות. הלימודים בחוג נערכים באווירה נעימה, הקשר עם המרצים.ות ישיר ולא פורמלי, ובכל עת ניתנים ייעוץ, עזרה והכוונה.

 

ניתן לבחור באחד ממסלולי הלימוד הבאים:

 

סגל החוג הקים מספר מרכזים שמובילים את המחקר והידע בארץ

 

תחומי העיסוק של החוג

חוקרי.ות החוג עוסקים בחקר ההרכב והמבנה של כדור הארץ כולל חלקו המוצק, האוקיאנוסים, האטמוספירה שעוטפת אותו ומקומו במערכת השמש כפלנטה. תוכנית הלימודים הייחודית שמה דגש על הקניית ידע תיאורטי וכלים מעשיים בגאופיזיקה - תחום מבוקש שאינו נלמד באף מוסד אקדמי אחר בארץ המכוון לחקר תכונותיו הפיזיקליות ותצפיות בתהליכים המתרחשים על פניו ובתוכו. חלק חשוב מוקדש ללימוד על אוצרות הטבע ובמיוחד נפט, גז ומים.

 

מורי.ות החוג החוקרים.ות בתחומים אלה מפתחים שיטות לחקר מבנהו של כדור הארץ באמצעות עבודת שדה, שימוש בגלים סייסמיים, שדות מגנטיים, גרביטציה, שפיעת חום ומודלים מתמטיים ופיזיקליים כדי להבין את התהליכים והכוחות העומדים בבסיס נדידת היבשות, היווצרות אוקיאנוסים, היוצרות שרשרות הרים, התפרצויות געשיות ורעידות אדמה. שיטות מחקר אלו משמשות גם לפתרון בעיות יישומיות כגון ביסוס מבנים, איתור אוצרות טבע, התראה בפני רעידות אדמה ושמירה על הסביבה.

 

חלק מאנשי.ות החוג חוקרים.ות את התהליכים הדינמיים, הפיזיקליים והכימיים המתרחשים במעטפת האוויר שסביבנו – האטמוספירה. במחקריהם.ן משתמשים.ות בשיטות מגוונות לאיסוף הנתונים ממדידות על הקרקע, ממטוסי מחקר ומלוויינים המצוידים במצלמות ובחיישנים. מחשבי־על משמשים לבניית מודלים משוכללים להבנה וחיזוי האקלים ומזג האוויר. על מנת להבין את כדור הארץ חשוב להבין גם את סביבתו:,את הפלנטות (כוכבי לכת) וירחיהן, שביטים, אסטרואידים, המרחב הבינפלנטרי והשמש, שכבות היונוספירה והמגנטוספירה, האינטראקציה בין התווך החללי לבין חלליות ולוויינים. בחוג לומדים כיצד נוצרו כוכבים ופלנטות במערכת השמש ומחוצה לה, איך נוצרו ירחים, שביטים ואסטרואידים.

 

הלימודים בחוג עוסקים בבעיות הבוערות ביותר לקיום חיים על כוכב הלכת שלנו, כגון השפעת האדם על האקלים, זיהום האוויר, גשם חומצי, הרס שכבת האוזון, הגדלת אפקט החממה, התחממות גלובלית, היווצרות עננים, סופות אבק, גשמים ובצורת, היווצרות ברד, חשמל באטמוספירה – ברקים, חיזוי תופעות של מזג אוויר קיצוני, מונסונים, הוריקנים, "אל־ניניו" ועוד.

 

מיומנות

תלמידי.ות החוג רוכשים מיומנות בשיטות מחקר גיאופיזיות במיוחד לחקר תת-הקרקע, ניטור והערכת סיכוני רעידות אדמה, חיפושי נפט גז ומים, איכות הסביבה, חישה מרחוק, עיבוד וניתוח נתונים ממדידות גרביטציה, שדה מגנטי ותצפיות גיאולוגיות בשטח, מלוויינים ומטוסים ביבשה ובים, חקר האטמוספירה, האקלים ומזג האויר, בניית מודלים ספרתיים  ועוד. הקורסים כוללים סיורים, מעבדות שדה, ומחנות לימוד בשטח שבהם מתנסים במחקר ובהפעלת מיכשור חדשני.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>