על צמחים ומתכות כבדות

במחקר משותף של ד"ר מיכל גרונטמן וחוקרים מאוניברסיטת טובינגן שבגרמניה נבחנה היכולת הייחודית של אגירת מתכות כבדות בצמחים והיתרונות שהיא מקנה להם

על צמחים ומתכות כבדות
צילום: אייל גרוסמן

זיהום קרקעות במתכות כבדות מהווה בעיה חמורה ברחבי העולם, אך בעוד שצמחים ובעלי חיים רבים לא מצליחים לשרוד בקרקעות אלה, ישנם מיני צמחים שדווקא משגשגים בהן ואף אוגרים באופן פעיל ריכוזים מסוכנים במיוחד של מתכות. תכונה זו ידועה בשם "אגירת-על" (hyperaccumulation) והסיבות לקיומה מרתקות את עולם המדע. במחקר זה גילו החוקרים שאגירת מתכות כבדות בעלים יכולה להקנות לצמחים כאלה הגנה כפולה ולהרעיל הן חרקים שתוקפים אותם והן צמחים מתחרים שחיים סביבם.

במחקר המשך, שמוביל סטודנט המחקר אייל גרוסמן מהמעבדה של ד"ר מיכל גרונטמן, מנסים החוקרים להשתמש בידע זה לניקוי קרקעות מזוהמות באמצעות צמחים, בתהליך שנקרא "phytoremediation".