ליקוי חמה 21.6.2020

ד"ר דיאנה לאופר, אוניברסיטת תל-אביב ומצפה הכוכבים בגבעתיים

ליקוי חמה 21.6.2020

ליקוי חמה מתרחש כאשר הירח עובר בינינו לבין השמש. הגודל הזוויתי של הירח ושל השמש כפי שהם נראים מכדור הארץ כמעט זהה ולכן הירח יכול לכסות את כל דסקת השמש. מקרה כזה יתרחש ליקוי חמה מלא. הליקוי המלא נראה מכדור הארץ ברצועה די צרה, ובסמוך נראה ליקוי חלקי כאשר הירח מסתיר רק חלק מהשמש.

ליקוי חמה חלקי לעומת ליקוי חמה מלא

הליקוי של 21.06.2020 מישראל ליקוי חלקי של % 35: כדור הארץ מצוי אומנם סמוך לנקודה הרחוקה ביותר מהשמש במסלולו ולכן גודלה הזוויתי של השמש קטן מהממוצע, וגם הירח מצוי סמוך לנקודה הרחוקה ביותר במסלולו מאיתנו – ולכן אינו מכסה את כל דסקת החמה בשיא הליקוי מתקבל ליקוי טבעתי. בשנה ישנם 5-2 ליקויי חמה.

הצפייה ישירה בשמש בכלל, ובזמן ליקוי חמה בפרט, מסוכנת ביותר, וללא אמצעי הגנה מיוחדים היא עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לראייה! לכן יש להצטייד במשקפי ליקוי שנועדו לכך או בזכוכית רתכים מספר 14. כל השאר העזרים כגון זכוכיות מפויחות, תשלילים, דיסקים ומשקפי שמש – אסורים לשימוש.

מתי יהיה הליקוי הבא בישראל?

הליקוי הבא יהיה בדצמבר השנה – אלא שלא יהיה ניתן לצפות בו מישראל. ליקוי החמה הבא שייראה בשמי ישראל יהיה ב 25.10.2027. בשנת 2027 יהיה ליקוי של כ 90% וליקוי החמה המלא הבא כבר בשנת 2180.

לחובבי הליקויים 2 ליקויים משמעותיים יתרחשו בארה"ב ב-2023 ו-2024.

לפי המדידות, הירח מתרחק מכדור הארץ בקצב של 3.8 ס"מ בשנה, דסקת הירח הולכת וקטנה ובעוד 563 מיליון שנה היא כבר לא תוכל לכסות את החמה במלואה ונראה ליקויים טבעתיים וחלקים בלבד.

ליקוי חמה