נפרדים מהחללית רוזטה

פרופ' עקיבא בר-נון וד"ר דיאנה לאופר מביה"ס למדעי כדור הארץ (בהקמה)

נפרדים מהחללית רוזטה - תמונת תקריב של השביט צ'וריומוב-גרסימנקו ממרחק של 8.8 ק"מ
החללית רוזטה צילמה תמונת תקריב של השביט צ'וריומוב-גרסימנקו ממרחק של 8.8 ק"מ

ב 30 בספטמבר החללית רוזטה מתוכננת להתרסק על השביט צ'וריומוב-גרסימנקו לאחר מסע של שנתיים סביב השביט (תמונה 1) במרחק של 850 מיליון ק"מ מהשמש. בזמן הנחיתה יופעלו כל המכשירים לקבלת תוצאות ברזולוציה מקסימלית. השביט מקיף את השמש כל 6.44 שנים, יחד עם החללית רוזטה, בשלב זה מתרחקים מהשמש לכיוון צדק, וככל שתתרחק מהשמש הפנלים הסולריים של רוזטה לא יספקו את האנרגיה הדרושה להפעלת מכשירי המדידה.

 

אתר הנחתה המתוכנן של החללית רוזטה על השביט צ'וריומוב-גרסימנקו

תמונה 1אתר הנחתה המתוכנן של החללית רוזטה על השביט צ'וריומוב-גרסימנקו

Credit: ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0

 

 

פרוייקט החללית רוזטה והנחתת פילאי הינו הפרוייקט המורכב ביותר למחקר שביטים, תוכנית דגל של סוכנות האירופית אסא. גם סוכנות החלל האמריקאית נאס"א תרמה מספר מכשירי מדידה. חוקרים מכל העולם מעבדים את התוצאות המדידות שהתקבלו וגם במעבדת שביטים בבי"הס למדעי כדור הארץ ברשות פרופ' עקיבא בר-נון וצוות החוקרות ד"ר דיאנה לאופר ודוקטורנטית עדי ניניו גרינברג מתבצע מחקר לפי התוצאות שהתקבלו עד כה במעבדת סימולצית קרח שביטים (תמונה 2). פרופ' עקיבא בר-נון נמנה עם מתכנני המשימה וחלק מצוות המחקר (PI)  בפרוייקט כחבר בקבוצה של אוניברסיטת ברן בשווייץ לבדיקת הרכב הגזים המשתחררים מהשביט. החללית רוזטה לא תוכננה למשימת נחיתה ומהנדסי המשימה חושבים שהחללית תתרסק על פני השטח ובכך כנראה תסיים את חייה. ההתקרבות לקראת ההתרסקות כבר החלה וכל הזמן מתקבלים תמונות ברזולוציה יותר גבוהה (תמונה 3) ומקווים להגיע לרזולוציה של מספר מטרים במטרה לצלם בתוך המכתשים שנוצרו על פני השטח כתוצאה מתהליכי שיחרור סילוני גזים ואבק.

 

מערכת הניסוי להדמית קרח שביטים בבית הספר למדעי כדור הארץ

תמונה 2 - מערכת הניסוי להדמית קרח שביטים בבית הספר למדעי כדור הארץ 

קרדיט: ד"ר דיאנה לאופר מעבדה לחקר שביטים

 

 

גילוי מיקום הנחתת פילאי בפינה הימנית למעלה

גילוי מיקום הנחתת פילאי בפינה הימנית למעלה

Main image and lander inset: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; context: ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0

 

 

סוכנות החלל האירופית תשדר את האירוע בשידור חי באתרים הבאים:

http://livestream.com/ESA/rosettagrandfinale

https://www.facebook.com/RosettaMission/

 

 

קצת היסטוריה

השביטים הם גופים קטנים קפואים במערכת השמש המורכבים מקרח מים, אבק, חומרים אורגניים וגזים שונים, בעיקר פחמן דו חמצני ופחמן חד חמצני. כאשר שביט מתקרב לשמש, נוצר זנב של גז ואבק זוהר באורך של מיליוני קילומטרים. השביטים מכילים חומרים שנשמרו מאז היווצרות מערכת השמש, לכן המדידות של משימת הרוזטה יתרמו להבנת התהליכים שהביאו את המים, חומרים אורגניים וגזים לכדור הארץ.

 

החללית רוזטה שוגרה מכדור הארץ במארס 2004 וב-10 בספטמבר 2014 נכנסה למסלול הקפה סביב השביט צ'וריומוב-גרסימנקו שגודלו כ-4 קילומטרים. ב-12 בנובמבר 2014 הנחתת של רוזטה, פילאי, נחתה על פני השביט, אך למרבה הצער, פילאי נחתה על צידה במקום אפל, אך עדיין הצליחה לערוך מדידות ולשדרן לכדור הארץ במשך כ 57 שעות. ב 5 בספטמבר השנה, הצליחו החוקרים לזהות את הנחתת על פני השטח הגבשושי של השביט (תמונה עליונה בראש העמוד).

 

 

תגליות פורצות דרך

במהלך השנתיים בה החללית רוזטה עוקבת אחרי השביט נערכו מספר עצום של מדידות (תמונה 4). לדוגמה נאספו מעל 1.7 מיליון מדידות הרכב בהן זוהו 34 מולקולות חדשות מתוך 60.

 

מבין התגליות החשובות של המשימה: מדידת הרכב המים, שונה מהרכבו בכדור הארץ; גילוי לראשונה של הגזים אצילים ארגון, קריפטון וקסנון יחד עם חנקן וחמצן המעידים על היווצרות השביט בטמפרטורה נמוכה של כ K 30, כפי שנמדד גם במעבדתינו; גילוי חומרים אורגניים ובעיקר גילוי חומצה אמינית גליצין, הנמצאת בחלבונים וזרחן, יסוד הנמצא בדנ"א, כלומר חומרים הקשורים להופעת החיים בכדור הארץ. כמו כן נמדדה פעילותו של השביט במסלולו סביב השמש, שינויים על פני השטח ויצירת מכתשים כתוצאה מהתפרצויות. תוצאות מדידת חוזק הקרקע על השביט וצפיפותו גם תואמות את המדידות שהתקבלו במחרקים שערכנו במעבדת מחקר שביטים.  

 

מבנה הכללי של החללית רוזטה עם הנחתת פילאי וסיכום המדידות של הרכב השביט במשימה רוזטה

תמונה 4 - מבנה הכללי של החללית רוזטה עם הנחתת פילאי וסיכום המדידות של הרכב השביט במשימה רוזטה 

 

 

מספר רב של תוצאות יתפרסמו עם סיום המשימה. 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>