ביה"ס לכימיה מברך את ד”ר רעיה סורקין, מהמחלקה לכימיה פיזיקלית על זכייתה בפרס קריל לחוקרים צעירים לשנת 2024

ד"ר רעיה סורקין מהחוג לכימיה פיזיקלית

ביה"ס לכימיה מברך את ד”ר רעיה סורקין, מהמחלקה לכימיה פיזיקלית על זכייתה בפרס קריל  לחוקרים צעירים לשנת 2024

תהליכים פיזיולוגיים רבים מאופיינים בשינויים דרמטיים שחלים בקרומי התאים (ממברנות התאים). עבודתה של ד"ר רעיה סורקין וקבוצת המחקר שלה מתמקדת בהשפעת עקמומיות ומתח הפנים של קרום התא על פעילותם של חלבונים הקשורים להפריה, לתקשורת בין תאים, ולהדבקה על ידי וירוסים.

 

הבנת תפקידם של חלבונים אלה, ואופן הבקרה של פעילותם, עשויה לתרום בטווח הארוך לפיתוח טיפולי פוריות חדשים, אמצעי מניעה לא הורמונליים ותרופות אנטי-ויראליות.

 

ד”ר סורקין וצוות המעבדה שלה הצליחו לפענח את תהליך יצירת המיגרוזומים - אברונים תאיים שהתגלו לאחרונה. המיגרוזומים נוצרים בעקבות התנפחות מקומית של סיבי ממברנה המתרחשת במהלך נדידת תאים.

 

המיגרוזומים אוגרים בתוכם ביו-מולקולות תוך תאיות כמו דנ”א, רנ”א, חלבונים ואף אברונים שלמים כמו המיטוכונדריה. בשלב מאוחר יותר בחיי התא הם מתנתקים מהתא ומשתחררים לסביבה בצורה של בועיות ממברנה, המשמשות להעברת מידע ולתקשורת בין תאית. לאחר שחרורם נאספים המיגרוזומים ע”י תאים אחרים, וכך למעשה יכול תא מסוים לדעת מה מצבו של התא השכן.  פענוח מנגנון זה יאפשר הבנה מעמיקה יותר של מחלות שונות הנגרמות כתוצאה מתהליכי תקשורת לקויים בין תאים, כמו סוגים שונים של סרטן. ידע זה עשוי לאפשר בעתיד תכנון טיפולים חדשניים למחלות אלה וייצור תרופות ביולוגיות ממוקדות מטרה, המבוססות על מיגרוזומים.

 

קרן וולף מעניקה מדיי שנה את פרס קריל היוקרתי לחוקרים ישראלים צעירים מאוניברסיטאות המחקר בישראל שהשיגו פריצות דרך מחקריות משמעותיות. 

 

הקרן מאתרת חוקרים צעירים מצטיינים אשר צפויים בעתיד להיות מובילי המחקר והאקדמיה בישראל. הענקת הפרס מהווה ציון דרך מקצועי משמעותי במסלול ההתפתחות האקדמי של החוקר .

 

 

 

 

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>