ברכות לדוקטורנטים צח מוקרה ונעה גילת מבית הספר לכימיה על זכייתם בפרס על עבודה מדעית פורצת דרך בכימיה ע"ש אביטל וערן רבני

צח מוקרה (מקבוצת פרופ' עמנואל פלד, המחלקה לכימיה פיזיקלית) ונעה גילת (מקבוצת פרופ' יובל אבנשטיין, המחלקה לכימיה פיזיקלית)

מאמרה של נעה גילת

איתור מהיר של נזקי דנ"א באמצעות תיקון (Rapid-RADD) תוכנן לשמש כשיטה לכימות נזק דנ"א עבור מספר רב של דוגמאות דנ"א באחת. בשיטה זו, דוגמאות דנ"א מסומנות פלורוסנטית מושמות על גבי זכוכית נושאת מרובת באריות, המאפשרת את הכימות של עד ל-90 דוגמאות דנ"א באחת. ע"י שימוש ב-Rapid-RADD, הצלחנו למדוד בהצלחה, ברגישות ובדיוק נזקי דנ"א חימצוניים ונזקי דנ"א שנגרמו מקרינה אולטרה סגולה (UV), וכן קינטיקת תיקון נזקי דנ"א, עבור מודלים במבחנה (in-vitro) ובאורגניזמים חיים (in-vivo).

מאמרו של צח מוקרה

עקב צפיפות האנרגיה הגבוהה שלהם, ביחס לסוללות ליתיום-יון, סוללות ליתיום מתכת מהוות אחת מהאפשרויות האטרקטיביות ביותר לדור הבא של מערכות אגירת אנרגיה. הם צפויות להגדיל את טווח הנסיעה של רכב חשמלי ב 50% . בסוג זה של סוללה שיקוע והמסה של ליתיום מתרחשים על האנודה. כאשר ליתיום שוקע או מומס, מספר תהליכים לא רצויים מתרחשים ומדרדרים את ביצועי הסוללה. תהליכים אלו כוללים יצירת ליתיום לא פעיל (ליתיום מת), יצירת דנדריטים של ליתיום, חיזור לא רצוי של האלקטרוליט, ותיקון ה-SEI ((solid electrolyte interphase, שכבה אשר מגנה על האנודה מתגובות הרסניות עם האלקטרוליט.

במחקר שלי חקרתי את ההשפעה של מספר פרמטרים על תהליכי השיקוע וההמסה של ליתיום : סוג האלקטרוליט, צפיפות הזרם, ומספר המחזור על מאפייני ה-SEI, איבוד המטען הכולל, הקיבול הדרוש לתיקון ה-SEI, שני סוגים של היווצרות ליתיום (מת) לא פעיל, חיזור האלקטרוליט, ניצולת המטען ואת הקורלציה בין הפרמטרים השונים.

בעבודה זו, בפעם הראשונה, פותחו ופורסמו שיטות למדידת אבדן מטען הקשור לליתיום מת מחובר זמנית ולקיבול הנדרש לתיקון ה-SEI. שיטות אלו חשובות מאוד להבנת מנגנוני אבדן הקיבול ויאפשרו לפתח דרכים להקטין אבדנים אלו ועל ידי כך יאפשרו להגדיל בצורה ניכרת את אורך החיים (מספר המחזורים) של מצבר ליתיום מתכתי.