מאמר של הפרופסורים בנימיני והוכברג מביה"ס למדעי המתמטיקה דורג בין 100 המאמרים המדעים המצוטטים בכל הזמנים

מאמרם של הפרופסורים יואב בנימיני ויוסף הוכברג (ז"ל) מביה"ס למדעי המתמטיקה, מהחוג לסטטיסטיקה וחקר ביצועים, המציג שיטה סטטיסטית לבדיקת השערות מרובות, הגיע למקום ה-59 בדירוג המאמרים המדעיים המצוטטים ביותר בכל הזמנים

מאמר של הפרופסורים בנימיני והוכברג מביה"ס למדעי המתמטיקה דורג בין 100 המאמרים המדעים המצוטטים בכל הזמנים
מאמרם של הפרופסורים יואב בנימיני ויוסף הוכברג (ז"ל), המציג שיטה סטטיסטית לבדיקת השערות מרובות, הגיע למקום ה-59 בדירוג המאמרים המדעיים המצוטטים ביותר בכל הזמנים, כך עולה מרשימת מאה המאמרים המצוטטים ביותר שפורסמה לאחרונה במגזין המדעי החשוב Nature. מדובר במאמר היחיד ברשימה אשר נכתב על-ידי כותבים מאוניברסיטה ישראלית.
 

אבן יסוד בניתוח סטטיסטי

במאמרם פורץ-הדרך הציגו השניים את שיטת "שיעור התגליות השגויות" (False Discover Rate – FDR) – שיטה סטטיסטית המאפשרת לשלוט בתחולת מספר התגליות השגויות במחקרים מדעיים עם השערות מרובות. הקריטריון שפיתחו מבטיח פשרה נאותה בין שמירה על יעילות המחקר לבין מתן הגנה בפני תגליות סטטיסטיות שגויות. רעיון מהפכני זה אפשר להתמודד בצורה מדעית עם מחקרים שבהם בוחנים בו-זמנית מספר רב של השערות, הוא הפך לאבן יסוד בניתוח סטטיסטי של תחומים רבים ומגוונים וגם הוליד שורה ארוכה של מחקרי המשך שהרחיבו ופיתחו את תחולתו.

 

"בזמנו, המאמר שלנו נדחה כמה וכמה פעמים, ועבר שלושה עיתונים וחמש שנים עד שבסוף הצלחנו לפרסם אותו." מספר פרופ' בנימיני. לדבריו, חשיבותו של המאמר ושל השיטה גדלה שנים אחדות אחרי פרסומו כשהגיעה הפריחה של ענפי המדע שבהם בודקים מספר עצום של משתנים בו-זמנית, כמו גנטיקה, חקר המוח ואסטרופיזיקה. "נאבקתי במשך חמש שנים כי האמנתי שהרעיון שלנו חשוב", הוא אומר ומוסיף כי "מעודד לראות שבין מאה המאמרים הכי מצוטטים יש חמישה מאמרים שעוסקים בסטטיסטיקה."

 

מעל 16 אלף ציטוטים בשני עשורים

דבר נוסף שמגדיל את ההישג של השניים הוא העובדה כי מדובר באחד המאמרים הצעירים ביותר ברשימה (פורסם ב-1995), שכבר הספיק לזכות מאז בלמעלה מ-16 אלף ציטוטים בכתבי עת מדעיים. לשם השוואה, המאמר שהגיע למקום הראשון, עם למעלה מ-300 אלף ציטוטים, הוא מאמר משנת 1951 שמתאר שיטה לקביעת כמות של פרוטאין בתמיסה.

 

פרופ' בנימיני מלמד בחוג לסטטיסטיקה שבבית הספר למדעי המתמטיקה והוא חתן פרס ישראל בחקר הכלכלה והסטטיסטיקה לשנת תשע"ב. פרופ' הוכברג, שהלך לעולמו לפני כשנה וחצי, לימד בחוג לסטטיסטיקה ושימש בין השאר כנשיא האיגוד הישראלי לסטטיסטיקה.

 

למאמר של בנימיני והוכברג >

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>